door Ine Berden

door Ine Berden

HR Consultant

5/02/21

Een talent pool zorgt ervoor dat je steeds passende profielen voorhanden hebt, wanneer nodig. Je verkort daarmee niet enkel het wervingsproces, maar zorgt ook voor een transparante strategie naar de toekomst toe. Voorbereiding is het halve werk en dat geldt ook voor de toekomst van jouw bedrijf.

Talent pools uitgelegd

Vacatures vullen blijft natuurlijk belangrijk. De match tussen jouw bedrijf en de kandidaat staat op nummer één. Wil je meer te weten komen over hoe je concreet en stapsgewijs te werk gaat bij het vinden en selecteren van je nieuwste collega? Lees er hier alles over. We hebben echter geleerd om efficiënter te werven door ook proactief talent pools te creëren en te onderhouden. We denken dan vooral aan knelpuntprofielen die schaars zijn op de markt en meestal al goed worden verzorgd door hun huidige werkgever.

Wat zijn de beweegredenen van passief uitkijkende kandidaten? Dat kan gaan om het loon, de regio, horizontaal of verticaal groeien, verandering van functie-inhoud, een culturele match, noem maar op. Vul je enkel vacatures, dan stoot je vaker op een mismatch qua timing of qua aanbod in de zoektocht naar de juiste kandidaat.

Als bedrijf moet je kunnen inspelen op plotse rekruteringsnoden en lange termijn demografievraagstukken. Bij een plotse nood is een zo kort mogelijke aanwervingsprocedure belangrijk. Bij lange termijnplanning is het dan weer van belang om als bedrijf duidelijkheid te scheppen omtrent de rekruteringsacties en de beschikbare talent pools. Waarom, vraag je je af? We sommen graag de voordelen voor je op.

De voordelen van talent pools

Het aanleggen van een talent pool betekent niet enkel een meerwaarde voor jouw bedrijf. Kandidaten kunnen er ook hun voordeel mee doen. Laten we hier even dieper op ingaan.

 • De kandidaat heeft een duidelijk zicht op de arbeidsmarkt en een directe toegang tot interessante bedrijven.
 • Voor jou als bedrijf creëert het een band met de kandidaat en laten we vooral ook de employer branding niet vergeten.
 • Eén van de allergrootste voordelen is een veel kortere doorlooptijd of ‘time to hire’. Die verschuift namelijk van na het vrijkomen van een vacature, naar ver voordat een nieuwe functie vrijkomt. Pro-activiteit wordt beloond met een wervingsreserve om u tegen te zeggen.
 • Daar komt nog eens bovenop dat de kwaliteit van kandidaat profielen verbetert en het onderling contact intenser wordt.
Pexels fauxels 3184424

Een talent pool aanleggen, hoe werkt dat?

Een talent pool aanleggen en onderhouden, doe je best gericht binnen een specifiek vakgebied of nog gerichter, per bedrijf. Neem hierin een openminded houding aan: Kennis, ervaring en interesses van kandidaten kunnen uiteraard op termijn wijzigen, dus heeft het geen zin een te statische houding aan te nemen in het opzetten van de pools.

Richtlijnen creëren voor de talent pool doe je best pragmatisch:

 1. De criteria waaraan kandidaten moeten voldoen, moeten voldoende duidelijk afgebakend worden.
 2. Bouw een database op waarbij de nodige informatie wordt opgenomen en geüpdatet.
 3. Contacteer de kandidaten enkel voor de vacatures die beantwoorden aan hun ambities en expertise.

   Aangezien het proactieve recruitment proces over langere tijd uitgespreid wordt, krijg je meer geschikte kandidaten in je talent pool. Klinkt logisch, toch? Door al te sourcen voordat een rol (dringend) vervuld moet worden, kan je zonder tijdsdruk kandidaten aanspreken. En voordat je echt bent begonnen met zoeken voor een specifieke vacature, heb je eigenlijk al een kwalitatieve screening achter de rug. Je verhoogt dus niet enkel de kwaliteit van de kandidaten, maar ook de performantie van je wervingsstrategie.

   Dit gebeurt natuurlijk niet vanzelf. Het spreekt voor zich dat de talent pool up-to-date moet blijven. Hoe doe je dat? Kies voor zoveel mogelijk persoonlijk contact. Je bouwt een relatie op met je kandidaten. En omdat het recruitment-proces langer is, zoals hierboven aangehaald, is de relatie met kandidaten ook intenser, steeds op maat en hierdoor meer authentiek.

   Onze conclusie

   Begin vandaag nog met het aanleggen van een talent pool voor jouw onderneming en wees voorbereid op toekomstige noden. De voordelen spreken voor zich. Er is volgens ons maar één manier om op een moderne manier te werven in een krappe arbeidsmarkt en dat is door proactief te werk te gaan!

   Nood aan begeleiding? Wij staan voor je klaar met raad en daad. Contacteer ons voor een een vrijblijvend gesprek. Samen werken we proactief aan een zekere toekomst.

   Its me

   WILT U GRAAG ONS ADVIES?

   Contacteer ons