Op assessment. Wat nu gedaan?!

Stel je voor. Je hebt je droomvacature gevonden en stuurt een bevlogen motivatiebrief mee met je CV. Je wordt uitgenodigd op gesprek, en het klikt echt tijdens het interview. Je weet het nu zeker: hier wil je gaan werken! Net als je denkt dat de buit bijna binnen is, word je uitgenodigd voor een assessment. Het koude zweet breekt je al bij voorbaat uit. Help! Wat nu gedaan?!

We geven je 5 tips om het hoofd koel te houden en er een leerrijke ervaring van te maken.

Talent management

TIP 1. Blijf jezelf

Het heeft geen zin om je anders voor te doen dan je bent, want het hele assessment draait om het vinden van de juiste man (of vrouw) op de juiste plaats. Je potentiële werkgever probeert te achterhalen wat jouw kennis en vaardigheden zijn. Maar ook welke ontwikkelingsopportuniteiten er nog zijn en of je binnen de organisatie past. Iedereen heeft zijn sterktes, maar ook zijn aandachtspunten. Dat weet de werkgever ook. Wees dus gewoon eerlijk en oprecht. Ook sociaal wenselijk antwoorden is te vermijden. Je assessor(en) kijken daar doorheen. En je wil toch niet als een huichelaar uit de resultaten komen?

TIP 2. Bereid je voor, maar niet te veel

Je echt voorbereiden op een assessment kan je eigenlijk niet. Want een assessment bestaat meestal uit algemene onderdelen en specifieke opdrachten. Je kan proberen polsen welk type oefeningen je zal krijgen, om je vertrouwd te maken met het soort vragen. Voor sommige oefeningen of simulaties (vb postbakoefening; een moeilijk gesprek) kan je op voorhand al eens nadenken hoe je zo’n soort opdracht in het dagelijks leven aanpakt. Bij intelligentietesten kan het dan weer helpen om ervaring op te doen met de vraagstellingen. Zo verminder je het shockeffect de dag van het assessment en kan je tijd winnen. Maar oefen nooit meer dan een uurtje. En ga beter ook niet op internet zoeken. Met al de broodje-aapverhalen die online circuleren over assessments, neemt de verwarring alleen maar toe. Ga liever op tijd slapen de avond voordien zodat je de volgende dag fris en monter aan je assessment kan beginnen.

TIP 3. Durf vragen stellen

Er wordt je veel gevraagd op een assessment. Maar jij mag zeker ook vragen stellen! Heb je een vraag of opdracht niet goed begrepen, of ben je zo zenuwachtig dat je bijna niet uit je woorden geraakt? Zeg dat dan gerust. Een assessment blijft een beoordeling, maar door je vragen of onzekerheid uit te spreken word je vanzelf al wat rustiger. Voel je dat je nood hebt aan een korte break? Ook dat mag je gerust aangeven. Na even een frisse neus te halen (of een koffie) kan je er weer helemaal tegenaan.

TIP 4. Je assessoren zijn ook maar mensen

Nee, je assessoren zijn er niet om je te treiteren en murw te slaan met oefeningen, opdrachten en testen. Zij hebben er ook baat bij dat je volledige kunnen in kaart gebracht wordt. Goeie assessoren (zoals bij Monitor) zullen er alles aan doen om je op je gemak te stellen. Ze geven je tijd om te acclimatiseren, leggen het verloop van de dag uit en proberen geen al te formele sfeer te creëren. Kortom, een beetje goede assessor wil er ook voor jou een leerrijke ervaring van maken.

TIP 5. Vraag feedback

Normaal gezien volgt aan het einde van je assessment al een eerste algemene nabespreking. Wil je aan het einde van de wervingsprocedure meer feedback, dan ga je daar zelf om moeten vragen. Neem dus gerust contact op met het assessmentbureau en laat hen toelichting geven bij het eindrapport. Want zij kunnen veel beter de vertaalslag maken van de resultaten. Ook al kreeg je de job uiteindelijk niet, met de kennis uit het assessment sta je weer een beetje sterker de volgende keer.

Onze taak als assessor is onder andere om het ook voor de kandidaten een aangename en leerrijke ervaring te maken. We vinden het heel belangrijk bij Monitor dat ze na een assessment met een goed gevoel naar huis kunnen gaan.

— Jolien Gorissen, HR Consultant Talent Management

Monitor heeft een echt “Assessment-huis”. Een huiselijke locatie omringd door rustgevend groen. Kandidaten worden er ontvangen met koffie en gezellige radio, er is een frigo waar ze altijd iets uit kunnen nemen en wanneer ze willen kunnen ze een pauze nemen in de tuin. Kortom, we hebben er alles aan gedaan om een rustige sfeer te creëren waarin ze het assessment optimaal kunnen afleggen.

— Lore Smets, Senior HR Consultant Talent Management