Covid-19 heeft ons allemaal genoodzaakt om onze inventiviteit te etaleren. Tijdens de voorbije maanden hebben we de kans gekregen om nieuwe werkwijzen te integreren in ons bestaand werkstramien. Zo ook voor de interviews om kandidaten te screenen. De vraag die logischerwijze gesteld wordt is: bekomen we hetzelfde resultaat met een online interview? Of blijft face to face toch de grote winnaar? Monitor HR Consulting zocht het voor u uit.

Een goede eerste indruk

De eerste indruk is enorm belangrijk. Tijdens een online interview verloopt deze kennismaking iets genuanceerder. Terwijl we vroeger in een face to face gesprek startten met een handdruk en een welgemeende ‘hallo’, begint de digitale versie meestal met ‘kan je mij goed horen en zien?’

Onze getrainde consultants kennen natuurlijk de kneepjes van het vak wanneer het aankomt op het geruststellen van hun kandidaten. Dat is tijdens een online gesprek niet anders. De lichaamstaal die normaal gezien hopen informatie vrijgeeft, wordt voor een klein deel beperkt. Maar gelaatsuitdrukkingen en non-verbale reacties blijven prominent aanwezig

Dsf

Er dient zonder twijfel rekening gehouden te worden met het technische aspect van zo’n digitaal interview. Het geluid of beeld kan het wel eens laten afweten en dat zorgt dan weer voor een onwelkome onderbreking. Onze ervaring is echter dat een goede voorbereiding door onze consultants deze ongemakken simpelweg doen verdwijnen. Deze minieme obstakels zullen een diepgaande STAR-vraagstelling of een onderzoek naar persoonlijkheid en motivatie niet in de weg staan.

Enkele voordelen voor de kandidaat

Op de eerste plaats staat ongetwijfeld de veiligheid van onze kandidaten. De procedure die op de digitale manier versneld wordt, is een bijkomende positieve waarde. Wij, bij Monitor HR Consulting, merken dat kandidaten vaak meer op hun gemak zijn in hun eigen habitat, waardoor onze consultants dan weer sneller de échte persoon zien.

Hoewel een persoonlijk bezoek niet altijd uit te sluiten is vóór de uiteindelijke ondertekening van het contract, doen we ons uiterste best om onnodige verplaatsingen te voorkomen. Hierdoor zijn kandidaten vaak sneller geneigd om een gesprek over hun carrièreperspectieven aan te gaan.

Home office

De valkuilen van een digitaal interview

Zichzelf online presenteren kan voor sommige kandidaten een stressfactor zijn, aangezien dit een nog relatief onbekend concept is. Sommigen worden nerveus van een gesprek voor een scherm, anderen schijnen zich net iets té comfortabel te voelen door de fysieke afstand. Ook de thuissituatie laat het niet altijd toe om even geconcentreerd te blijven. Denk aan kinderen die door het huis rennen of een partner die snel iets komt vragen.

Daar komt nog eens bij dat technologie niet ieders beste vriend is, deels door de technische uitdagingen die soms de kop opsteken, maar ook door het gevoel van minder persoonlijk contact. Daarom staan goede afspraken aan het begin van onze digitale reis. Onze consultants zorgen ervoor dat de kandidaten op voorhand alle handvaten hebben om het online interview zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen. En natuurlijk hebben wij er alle begrip voor wanneer er toch iets onverwachts gebeurt.

De voordelen voor u als klant

Laten we beginnen met de snelheid van de procedure. Doordat we korter op de bal kunnen spelen en sneller afspraken kunnen vastleggen, is tijdsefficiëntie uw grootste winst. De flexibiliteit die hiermee gepaard gaat, wordt zonder twijfel door alle partijen gewaardeerd. Hier hoort ook bij dat het verslag tijdens het interview zelf opgesteld kan worden op één centrale plek. Dit gebeurt nu ad hoc, waardoor een gezwinde verslaggeving aan u als klant niet uitblijft. Het geeft ons zelfs de mogelijkheid om interviews op te nemen voor latere review door ons én door u.

Enkel tips voor virtuele interviews

Wanneer u zelf aan de slag gaat met online gesprekken, komen onderstaande tips ongetwijfeld van pas.

  • Geef extra aandacht aan leuke ijsbrekers, stel de kandidaten op hun gemak en vraag naar eerdere ervaringen met digitale interviews.
  • Maak op voorhand afspraken met de kandidaten omtrent eventuele technische haperingen en operationele richtlijnen.
  • Digitaal werken is enorm vooruitstrevend maar kan ook storend zijn. Zet op voorhand al uw meldingen af, zet uw GSM op stil en maak afspraken met het gezin zodat uw focus enkel bij de kandidaat ligt.
  • Vraag feedback tijdens het gesprek, zodat eventuele frustraties meteen de kop kunnen worden ingedrukt.
    Voorbereiding is de helft van het werk. Zorg voor een plaats voor notities en een evaluatiekader. Bereid uw STAR-vragen en technische vragen goed voor zodat u niet voor verrassingen komt te staan.
  • Vraag een fysiek bezoek aan vóór ondertekening van het contract, uiteraard met inachtname van alle veiligheidsmaatregelen.

Het verdict

Het is misschien een gezegde dat we als kind niet graag hoorden van onze ouders, maar ze hadden een punt: we moeten mee met de tijd. Virtuele interviews zijn eigen aan ons moderne tijdperk, nu meer dan ooit. Er zijn enkele uitdagingen aan online gesprekken, maar die wegen niet op tegen de talrijke voordelen.

Indien u meer wilt weten over onze formules, aarzel dan niet ons te contacteren. Monitor HR Consulting helpt u graag verder.

MEER WETEN?

Contacteer ons