door Gitte Segers

door Gitte Segers

Recruitment Consultant

06/01/2021

1. Doe onderzoek

Verzamel zoveel mogelijk informatie via allerlei kanalen over de organisatie waar jij wilt werken. Bekijk de website, check de organisatiecultuur en schrijf je in voor eventuele nieuwsbrieven. Schuw ook niet weg van Facebook, Instagram en LinkedIn als deze sociale kanalen aanwezig zijn. Op die manier kan je al eenzijdig kennismaken met het team en krijg je op voorhand een mooi beeld van de organisatie en haar structuur.

2. Ken jezelf

Denk alvast na over je eigen sterktes en werkpunten. Je mag er 100% van uitgaan dat jouw interviewer ernaar zal vragen. Hou daarnaast ook enkele voorbeelden achter de hand van bepaalde situaties waarin deze eigenschappen duidelijk merkbaar waren.

Zorg dat je weet naar welke kandidaat men op zoek is. Neem de vacature grondig door en denk alvast na over je eigen verhaal. De grootste tip die we je hieromtrent kunnen geven is: houd het luchtig. Noteer eventuele vragen of onduidelijkheden waar je tijdens je voorbereiding tegenaan liep. Een sollicitatie is geen eenrichtingsverkeer en vragen zullen ongetwijfeld worden geapprecieerd.

3. Blijf positief

Zorg tijdens het gesprek voor een positieve vibe en ingesteldheid. Soms vraagt het veel energie om je CV maar weer eens te overlopen, maar laat dit zeker niet merken. Praat nooit negatief over één van je vorige werkgevers, dit kan een minder positieve indruk nalaten over je persoonlijkheid. Geef steeds de beste versie van jezelf.

4. Bereid jezelf voor

Heb je een afspraak ter plaatse? Stippel je route dan op voorhand uit. Check de juiste locatie via Google Streetview en controleer of er parkeermogelijkheden zijn. Noteer ook in je agenda met wie je juist een afspraak hebt. Zo maak je ongetwijfeld een goede indruk.

Je kan ook op voorhand vragen of het mogelijk is om een rondleiding te krijgen zodat je de bedrijfssfeer kan opsnuiven. Vergeet niet na te vragen hoeveel tijd je moet voorzien voor de afspraak. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

5. Let op je uiterlijk en je manieren

Stem je kledij af op het soort organisatie. Check dit indien mogelijk op voorhand even af bij je contactpersoon. Werkt men in kostuum of eerder casual? Indien het gesprek face-to-face doorgaat en je krijgt een drankje aangeboden, sla dit dan niet af en maak er een gezellig momentje van.

Gaat het gesprek online door? Test dan zeker op voorhand je camera en microfoon. Installeer jezelf in een rustige omgeving zodat er geen stoorzenders zijn tijdens je afspraak. Tot slot voorzie je een deftige achtergrond en zet je je GSM af.

Je hebt nu alle tips om ervoor te zorgen dat jij je nieuwe werkgever ervan overtuigt de beste kandidaat voor de job te zijn. Rest ons enkel nog je veel succes te wensen!

KLAAR OM TE SOLLICITEREN?

Bekijk al onze vacatures